4 Mayıs

Hüseyin Çelik

4 Mayis 1937 Dersim Katliaminin 75. Yil dönümüdir. Bu katliamın üzerinde insan ömrü kadar zamanın gecmesine ragmen unutulmayan bir tarih olarak sürekliligini korumaktadir. Tek irk, tek dil, tek din diyen resmin ideolojinin imha boyutundaki katliamlarina ve acilarina taniklik edildigi gündür. Bugün ayni zamanda insalik tarihi önünde ve vicdaninda mahküm edilen bir gündür, 4 Mayis.
Munzur Nehri cesetlerle doldu ve sular kıpkızıl akti. Sağ olarak kurtulan küçük yaştaki çocukların, Elazığ’a getirilerek oradan da batı illerine götürülerek bazı ailelere evlatlık verildiklerine tanik olundugu bir tarihtir.
Genelkurmay Başkanlığı’nın açıkladığı belgelere göre, 14 bin insanın katledildiğini, 11 bin 818 kişinin sürgün edildiğinin belirtilmesine ragemen, canlı tanıkların, Dersim araştırmacı…larının ve tarihçilerin yaptıkları araştırmalarda ise katliamda 70 bin insanin yaşamını yitirdiğini ve on binlerce insanın sürgün edildiği bilinmektedir.
Dolayisiyla Dersim katliamının AKP ve CHP’nin birbirine şantaj ve siyaset yapma olmaktan çıkarılıp, tüm belgelerini açıklanmasını ve Dersim halkından devletin özür dilemesini ve gereklerini yerine getirmesi gerekiyor.

Devletin Osmanlı’nın son döneminde ve 1937-1938 yılları arasında yaptığı her türlü katliam, şiddet ve baskıyla yüzleşmesi ve „Devlet Dersim’de insanlık suçu işledi” , bu suç hiçbir zaman gizlenemez gercekliligi unutulmamalidir.
Dersim Katliaminin 75. yil döneminde Dersim Dernekleri Federasyonu’nun Almanya´nın Köln şehrinde yaptığı protesto mitingine Özgürlük ve Dayanışma Almanya da katıldı.
Dersim Katliami Unutulmayacak!
Yasasin Halklarin Kardesligi!

Hinterlasse einen Kommentar